1950-1967:Rembetiko is dood, leve de Laika - Rembetiko.nl - De Nederlandse website over de Griekse Rembetiko

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

1950-1967:Rembetiko is dood, leve de Laika

Geschiedenis van de Rembetiko

Tussen 1950 1967 verandert er veel in Griekenland. De politiek echter is zeer instabiel, dit is een nasleep van de burgeroorlog. Zo wordt er in 1963 een moord gepleegd op de linkse activist '"Giorgos Lambrákis.de moord op deze activist heeft vele mensen geïnspireerd om er muziek op te maken. Mikis Theodorákis heeft hier een aantal liederen over geschreven. Er is zelfs een film aan zijn dood gewijd dit is de film 'Z'. De naam 'Z' komt van het Griekse woord voor leven. Mikis Theodorákis heeft de muziek voor deze film gecomponeerd.

Op muziekgebied verandert er ook veel, de rembetiko wordt onder invloed van onder andere Amerikaanse en andere westerse muziek wat lichter van toon. Het wordt allemaal wat lichter verteerbaar en volkser. De liedjes gaan niet langer over drugsgebruik, armoede en ellende. Lichtere thema's van alledag en de liefde vormen een gewild repertoire. Die volkse muziek heet 'Laika'' , wat Grieks is voor volks. Het hoogtepunt van de lichtere Laika muziekwordt gevormd door de film Zorba de Griek. de bekende 'Zorbadans'' kent iedereen vast wel. Het is dan ook niet de moeite die op deze site te plaatsen aangezien deze nogal sleets gedraaid is en later in vele versies misbruikt, maar dat is mijn persoonlijke mening. Wie de orginele versie van dit lied wil zien raad ik aan naar de film Zorba de Griek te kijken. De componist en zanger ' Mikis Theodorákis'heeft de muziek voor deze film geschreven. Later kom ik op hem terug omdat hij een hele belangrijke rol in het verzet tegen het Griekse kolonelsregime heeft gespeeld. Veel van zijn liederen hebben de Grieken in die tijd steun gegeven. Nog steeds zingen en spelen de Grieken muziek uit die tijd als een vorm van verzet tegen alles wat er nu gebeurt in verband met de economische crisis.

Maar daar hebben we het nu niet over, nu weer terug naar de muziek tussen 1950 1967. Een belangrijk thema in die muziek werd de immigratie. Veel Grieken zagen het niet zitten en vertrokken naar het buitenland om te werken als gastarbeider. Hierover zijn dan ook vele liederen gemaakt, er is zelfs een plaat gemaakt, speciaal over dat thema door 'Stelios Kazanzididis'' . Hij bezong het leed van veel gastarbeiders men deed dat op een zeer mooie wijze en met een prachtige stem zoals alleen Grieken die kunnen hebben. Een van de liederen van hem is een Canada en Brazilië. In dit lied wordt bezongen hoe zwaar de gastarbeiders het in verschillende landen hebben. Grappig detail is dat het ons dichtbij België ook nog wordt genoemd. In België werkte namelijk veel Grieken in de mijnen. In het lied worden de schachten van België bezongen. Het volgende YouTube filmpje is een versie van dat lied.

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu